Moordrecht, 11 augustus 2011 - Vanaf vandaag spreekt men nu al van de grootste crisis na de Tweede Wereldoorlog. De beurzen en de beleggers zijn radeloos. De uitspraken die ze eind vorig jaar gedaan hebben, staan haaks op de realiteit van vandaag.

In principe konden we 'er op wachten'. Hoe kan het ook anders ...  De waarde van een product of een dienst is voor een groot deel afhankelijk van de verwachtingen die er zijn. Een toelichting...

Net na de Tweede Wereldoorlog was er nog sprake van die knusse dorpsgemeenschap. Alle voorzieningen om aan de behoeften te voldoen waren binnen handbereik. Men was tevreden, de aandelenmarkt was er voor de elite en de gewone man kocht zijn huis met eigen geld.

Na de wederopbouw is de basis voor de huidige hype al begonnen. De mensen kregen meer vrije tijd en de industrie ging naar een hoger toerental. De verwachtingen van groei waren reëel, want de mensen hadden geen groei meegemaakt en dus was dit het enige, realistische scenario. De mensen zijn gaan consumeren en werden de basis van onze economie. Echter, diezelfde mensen wilden steeds meer en werden ook deel van de bovenkant van de bedrijfskolom, de aandelenmarkt. Geld maken met geld.

De basis van geld was vroeger het edelmetaal; deze vertrouwensbasis is echter al lang achterhaald. De waarde van geld is tussen onze 'oren' gekomen. Zeer onbetrouwbaar, want als er iets fluctueert is dat 'tussen onze oren' wel. En daar ging - en het gaat het nog steeds -  goed mis.


Is deze crisis dan een bedreiging? Nee! Een crisis geeft kansen. Kansen om terug te gaan naar de basis. De basis naar wat de consument werkelijk nodig heeft. Niet meer speculeren met aandelen, maar aan de slag gaan: een goede baan zoeken en werkelijk bijdragen aan de maatschappij.

aandelenSpeculeren met aandelen is het moderne gokken geworden. Gokverslaving word in onze maatschappij gezien als een egocentrische manier om alles eindeloos jezelf voor te houden, zodat je gaat winnen. Of de definitie die ik las op www.dehoop.org: "Bij gokken staan twee begrippen centraal: geld en toeval. Bij gokken wordt geld ingezet op mogelijke uitkomsten van een spel. Het toeval bepaalt of het geld juist is ingezet."  Winnen met wat? ... Met geld wat tussen de oren groeit!

Wat zijn de behoeften van de consument? Daar ligt de uitdaging voor de toekomst. Gericht zijn op de ander (de klant) geeft nieuwe kansen. Niet als hoofddoel 'maximalisatie van de winst', maar hoe kunnen wij bijdragen om de maatschappij weer betrokken te krijgen en gezamenlijk bereid om bijte dragen aan het onderhouden van onze planeet. Goede voorbeelden zijn: investeringen in Derde Wereldlanden, de ontwikkeling van 'groene energie' en 'duurzaam bouwen'. Dan gaan we ook zien wat daarvoor benodigd is: wat de behoeften ... en wat nieuwe verkoopkansen zijn. Want geld blijft nodig zolang we nog consumeren.

 Henk Kasbergen, Sales Consultant IntraSales